Blogerka poleca
Zielone serniczki z herbatą matcha i truskawkami
Na letnią aurę, kiedy nie mamy ochoty na włączanie piekarnika, świetnie sprawdzą się desery na zimno. A niezawodnym przepisem jest sernik. Jednak warto nieco urozmaicić sposób jego podania i przygotować wersję mini serniczków w papilotkach od muffinek. Pięknego koloru nada im dodatek herbaty matcha oraz sezonowe owoce.
Czas przygotowania:
powyżej 45 minut
Stopień trudności:
Średnie
Składniki
Zielone serniczki:
- 250 g ciasteczek kakaowych np. herbatników
- 150 g masła
- 1 kg sera w wiaderku
- 100 g cukru pudru Cukier Królewski
- 2 łyżeczki herbaty matcha rozpuszczonej w 50 ml ciepłej wody
- 35 g żelatyny rozpuszczonej w 50 ml gorącej wody
- około 200 g truskawek do dekoracji
Przygotowanie
1
krok
Masło rozpuścić. Ciasteczka pokruszyć, wymieszać z masłem. Wyłożyć masą dno papilotek, docisnąć. Wstawić do lodówki na około 15 minut.

2
krok
Ser wymieszać z cukrem pudrem, następnie dodać do niego herbatę matcha oraz rozpuszczoną żelatynę, całość wymieszać. Wstawić do lodówki na około 20 minut.

3
krok
Gdy masa zacznie lekko tężeć nałożyć ją do papilotek (najlepiej umieścić je w formie do pieczenia muffinek, aby się nie odkształciły). Na wierzchu ułożyć truskawki.

4
krok
Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (około 1 godzina).

Składniki
Zielone serniczki:
- 250 g ciasteczek kakaowych np. herbatników
- 150 g masła
- 1 kg sera w wiaderku
- 100 g cukru pudru Cukier Królewski
- 2 łyżeczki herbaty matcha rozpuszczonej w 50 ml ciepłej wody
- 35 g żelatyny rozpuszczonej w 50 ml gorącej wody
- około 200 g truskawek do dekoracji
Smacznego !
Sernikowa tarta dyniowa pod bezową pianką
Ciasto jogurtowe z figami
Ciasteczka dla Świętego Mikołaja
Cynamonowe grzanki z twarożkiem i karmelizowanymi bananami