Blogerka poleca
Zapiekane jabłka pod kruszonką
Jabłka z cynamonem to idealne połączenie, które na pewno skusi niejedno podniebienie. A kiedy dodamy do nich słodką, kruchą kruszonkę to prawdopodobnie nikt nie będzie w stanie im się oprzeć. Przepis na ten deser jest bardzo praktyczny, ponieważ zawiera niewielka ilość składników i bardzo szybko się go przygotowuje. Warto zaserwować go z jogurtem naturalnym lub gałką ulubionych lodów.
Czas przygotowania:
do 45 minut
Stopień trudności:
Łatwe
Składniki
Kruszonka:
- 100 g mąki krupczatki
- 100 g schłodzonego masła
- 100 g cukru białego Cukier Królewski
Nadzienie:
- 1 kg jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie
1
krok
Jabłka obrać, pokroić w dość grubą kostkę.

2
krok
Do miski dodać mąkę krupczatkę, pokrojone w kostkę masło oraz cukier. Rozetrzeć w palcach tak, aby powstała kruszonka.

3
krok
Jabłka przełożyć do naczynia do zapiekania, posypać cynamonem. Wierzch obficie posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec około 30 minut. Podawać na ciepło, np. z jogurtem naturalnym lub gałką ulubionych lodów.

Składniki
Kruszonka:
- 100 g mąki krupczatki
- 100 g schłodzonego masła
- 100 g cukru białego Cukier Królewski
Nadzienie:
- 1 kg jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
Smacznego !
Wielkanocne koszyczki babkowo-cytrynowe
Knedle ze śliwkami
Krucha tarta z nadzieniem z czereśniami
Arbuzowa lemoniada a'la smoothie