Blogerka poleca
Tarta z kremem budyniowym i owocami
Kruche ciasto? Budyń? Ulubione owoce? To może zwiastować tylko jedno – kremowa poezja smaku! Sprawdź poniższy przepis i zarezerwuj sobie godzinę na kulinarne szaleństwa z najlepszą budyniową tartą!
Czas przygotowania:
do 45 minut
Stopień trudności:
Łatwe
Składniki
Spód:
- szklanka mąki
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru pudru Cukier Królewski
- łyżka cukru wanilinowego
- 100 g masła
- szczypta soli
- 2 łyżki śmietany 18%
Krem:
- 2 budynie waniliowe
- 2,5 szklanki mleka
- pół szklanki cukru Królewskiego
- 2 kostki masła (400 g)
- łyżeczka pasty waniliowej
Do dekoracji:
- ulubione owoce
Przygotowanie
1
krok
Składniki na ciasto połączyć i wyrobić. Następnie wyłożyć spód tarty i piec w 180 stopniach przez ok. 25 min.
2
krok
2/3 mleka podgrzać w rondelku z cukrem. W 1/3 pozostałego mleka rozpuścić budynie i wlać do mleka, kiedy to zacznie nam się gotować. Dołączyć pastę waniliową i dokładnie wymieszać, najlepiej przy użyciu rózgi. Kiedy pojawia się bąbelki zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia.
3
krok
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce masy budyniowej cały czas miksując. Gotową masę schłodzić w lodówce.
4
krok
Masę wyłożyć na spód tarty, a na wierzch ułożyć ulubione owoce.

Składniki
Spód:
- szklanka mąki
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru pudru Cukier Królewski
- łyżka cukru wanilinowego
- 100 g masła
- szczypta soli
- 2 łyżki śmietany 18%
Krem:
- 2 budynie waniliowe
- 2,5 szklanki mleka
- pół szklanki cukru Królewskiego
- 2 kostki masła (400 g)
- łyżeczka pasty waniliowej
Do dekoracji:
- ulubione owoce
Smacznego !
Brownie z warstwą dyniową
Kurki w zalewie
Naleśnik "Dutch baby"
Babeczki kokosowe z niespodzianką