Tarta rabarbarowa

Tarta rabarbarowa

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Pikniki i grille, Desery owocowe

Sezon na rabarbar trwa! Uwielbiam wracać z zakupów z koszykiem pełnym pięknych, czerwonych łodyg i zastanawiać się co przygotować tym razem – ciasto drożdżowe i kompot w ramach ożywiania wspomnień z dzieciństwa, lody, kremowe nadzienie do tartaletek…? Tym razem proponuję Wam prostą i szybką w wykonaniu tartę bez pieczenia, której główną ozdobą jest właśnie rabarbar. Foremki w dłoń i do dzieła!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Spód:

  • 290 g markiz kakaowych z nadzieniem waniliowym
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 g masła w temperaturze pokojowej

Krem:

  • 50 g cukru do wypieków Cukier Królewski
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 250 g serka mascarpone

Rabarbar na słodko:

  • 50 g cukru do wypieków Cukier Królewski
  • ok. 400 g rabarbaru
  • 30 ml wody

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Formę do tarty (najlepiej z wyjmowanym dnem) o wymiarach 36×13 cm lub średnicy ok. 25 cm smarujemy masłem. Markizy kruszymy, czekoladę siekamy, wraz z masłem umieszczamy składniki w malakserze i mielimy na piasek. Mocno wylepiamy nim blaszkę, wstawiamy do lodówki do utwardzenia.

Krok  2
2.

Jajka dokładnie szorujemy, wyparzamy w szklance z wrzątkiem przez 10 sekund. W kąpieli wodnej (żaroodporne naczynie ustawiamy nad gotującą się wodą tak, by jego dno nie dotykało jej powierzchni) ubijamy dwa żółtka i białko z cukrem. Gdy cukier się rozpuści, zdejmujemy miskę znad kąpieli i nadal miksujemy aż naczynie ostygnie, a masa stanie się bardzo gęsta. Serek mascarpone krótko ubijamy, dodajemy do niego ostudzoną masę jajeczną i dokładnie mieszamy. Krem wykładamy równą warstwą na tartę, odstawiamy do lodówki.

Krok  3
3.

Łodygi rabarbaru kroimy na długość odrobinę mniejszą od szerokości blaszki. Na dużej patelni roztapiamy cukier skropiony wodą, układamy w nim fragmenty rabarbaru i podgrzewamy na małym ogniu aż zmiękną, w międzyczasie obracając je ostrożnie na drugą stronę. Ostudzony rabarbar układamy na tarcie tak, by całkowicie zakrył krem.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się
Dołącz do naszego newslettera!