Blogerka poleca
Sernik z białą czekoladą i kajmakiem
Połączenie masy serowej, maślanych ciasteczek, czekolady, karmelu i popcornu. Brzmi jak marzenie? Marzenie, które przygotujesz na weekendowy deser dla domowników z naszym przepisem. Sprawdź i zakochaj się w serniku z białą czekoladą!
Czas przygotowania:
powyżej 45 minut
Stopień trudności:
Średnie
Składniki
Spód
- 150 g herbatników maślanych
- 100 g masła
- pół szklanki orzeszków ziemnych solonych
Masa serowa
- 600 g twarogu sernikowego
- 250 g serka mascarpone
- 3/4 szklanki cukru drobnego Cukier Królewski
- cukier z wanilią
- 100 ml śmietanki 30%
- 5 jajek
- 2 tabliczki białej czekolady
Polewa
- pół puszki masy kajmakowej
- opcjonalnie popcorn, orzeszki ziemne do dekoracji
Przygotowanie
1
krok
Składniki na spód miksujemy na piasek, dodajemy roztopione masło, dokładnie mieszamy. Wykładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (średnica ok 20-22 cm) schładzamy w lodówce.
2
krok
Składniki na masę razem miksujemy do połączenia składników, w tym czasie roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej, studzimy i dodajemy do powstałej masy dokładnie mieszając.
3
krok
Wykładamy masę na schłodzony spód, wkładamy do rozgrzanego na 180 °C piekarnika (góra/dół) pieczemy ok. 60 min, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 °C i pieczemy jeszcze jakieś 15-20 min.
4
krok
Sernik studzimy, następnie wierzch smarujemy masą kajmakowa i ozdabiamy popcornem.

Składniki
Spód
- 150 g herbatników maślanych
- 100 g masła
- pół szklanki orzeszków ziemnych solonych
Masa serowa
- 600 g twarogu sernikowego
- 250 g serka mascarpone
- 3/4 szklanki cukru drobnego Cukier Królewski
- cukier z wanilią
- 100 ml śmietanki 30%
- 5 jajek
- 2 tabliczki białej czekolady
Polewa
- pół puszki masy kajmakowej
- opcjonalnie popcorn, orzeszki ziemne do dekoracji
Smacznego !
Owsiane ciasteczka z karmelem, rodzynkami, orzechami i kawałkami czekolady
Szarlotkowe babeczki pod bezą
Trufle czekoladowe na walentynki
Szarlotki w słoiczkach