Blogerka poleca
Sernik potrójnie czekoladowy z nutą piernikową
Święta tuż, tuż... Nastrój się pozytywnie i poczuj ten klimat w towarzystwie niebanalnego, piernikowego sernika. Daj zaczarować korzennej nucie i potrójnej czekoladzie.
Czas przygotowania:
powyżej 45 minut
Stopień trudności:
Średnie
Składniki
Spód:
- 200 g herbatników
- 100 g masła
Masa serowa:
- 1 kg mielonego sera (najlepiej z wiaderka)
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 tabliczki mlecznej czekolady
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 3 łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru drobnego Cukier Królewski
- opakowanie cukru z wanilia
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 4 jajka
Mus czekoladowy:
- 400 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2 tabliczki mlecznej czekolady
Do dekoracji:
- kilka bezików
- owoce - np. maliny
- dowolne czekoladowe ciasteczka
Przygotowanie
1
krok
Ciasteczka miksujemy na gładką masę, mieszamy z rozpuszczonym masłem i wykładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (ok. 24 cm) odstawiamy do lodówki.
2
krok
Ser miksujemy z cukrem, następnie dodajemy kolejno jajka cały czas miksując. W tym czasie czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia.
3
krok
Dodajemy pozostałe składniki do masy, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelewamy przygotowaną masę na schłodzony spód i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (góra/dół) i pieczemy przez ok. 60 min. Po tym czasie sernik odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Delikatnie opadnie, ale tym się nie przejmujemy.
4
krok
Śmietankę i masacarpone miksujemy na puszystą masę, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i delikatnie przestudzoną dodajemy do ubitego kremu, mieszamy dokładnie i przekładamy na wierzch ostudzonego sernika. Wstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki.
5
krok
Wierzch oprószamy ciemnym kakao, dodajemy owoce, ciasteczka, a brzegi dekorujemy pokruszonymi bezami.
Składniki
Spód:
- 200 g herbatników
- 100 g masła
Masa serowa:
- 1 kg mielonego sera (najlepiej z wiaderka)
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 tabliczki mlecznej czekolady
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 3 łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru drobnego Cukier Królewski
- opakowanie cukru z wanilia
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 4 jajka
Mus czekoladowy:
- 400 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2 tabliczki mlecznej czekolady
Do dekoracji:
- kilka bezików
- owoce - np. maliny
- dowolne czekoladowe ciasteczka
Smacznego !
Mandarynkowy crème brûlée
Chai latté
Drożdżówki z rabarbarem i truskawkami
Bezglutenowe koszyczki z kremem kokosowym i malinami