Blogerka poleca
Sernik na zimno z owocami
Sernik na zimno to świetne rozwiązanie, gdy poszukujemy przepisu na łatwe, ale zarazem efektownie wyglądające ciasto. Wystarczy dosłownie kilka składników i możemy wyczarować cudo. Sezonowe owoce, jak porzeczki czy maliny idealnie dopełnią całości, stając się pyszną dekoracją. Warto je wcześniej zmrozić, aby uzyskać dodatkowy, ciekawy efekt wizualny.
Czas przygotowania:
powyżej 45 minut
Stopień trudności:
Łatwe
Składniki
Spód:
- 200 g kruchych ciasteczek/herbatników czekoladowych
- 100 g masła
Masa serowa:
- 1 kg sera na sernik
- 70 g cukru drobnego Cukier Królewski
- 50 g żelatyny
- 100 g gorącej wody
- Opcjonalnie: kilka kropel pasty waniliowej
Dekoracja:
- Owoce sezonowe np. mrożone lub świeże maliny, porzeczki
Przygotowanie
1
krok
Masło roztopić. Ciasteczka drobno pokruszyć, połączyć z roztopionym masłem. Masę przełożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, rozłożyć ją na dnie i wyrównać. Wstawić do lodówki na około 20-30 minut.
2
krok
Żelatynę rozpuścić w gorącej (ale nie wrzącej) wodzie, ostudzić. Ser wymieszać z cukrem, lekko podgrzać (tak, aby miał zbliżoną temperaturę do żelatyny, co ułatwi jej rozprowadzenie). Dodać rozpuszczoną żelatynę oraz kilka kropel pasty waniliowej, wymieszać. Całość schłodzić.
3
krok
Gdy masa zacznie tężeć przełożyć ją do tortownicy z ciasteczkowym spodem. Wyrównać, wstawić do lodówki na około 2-3 godziny, aby całość całkowicie stężała. Wierzch udekorować owocami.

Składniki
Spód:
- 200 g kruchych ciasteczek/herbatników czekoladowych
- 100 g masła
Masa serowa:
- 1 kg sera na sernik
- 70 g cukru drobnego Cukier Królewski
- 50 g żelatyny
- 100 g gorącej wody
- Opcjonalnie: kilka kropel pasty waniliowej
Dekoracja:
- Owoce sezonowe np. mrożone lub świeże maliny, porzeczki
Smacznego !
Kremowe piwo z Hogsmeade
Czekoladowe pancakes
Rustykalne mini tarty z rabarbarem
Lemoniady na lato