Powrót do listy

Czas przygotowania:

powyżej 45 minut

Stopień trudności:

Średnie

Tagi:

Na słodko Podwieczorek Deser Dla dzieci Mąka Urodziny Mleko Jajko

Blogerka poleca

Pączki z lukrem i migdałami

Żadne pączki nie dorównują smakiem tym domowym, jeszcze ciepłym, polanym solidną porcją lukru, który pozostawia na naszych palcach przyjemną słodycz. Przygotowanie pączków wymaga poświęcenia trochę czasu i pracy, ale efekt jest niezastąpiony, więc zdecydowanie warto podjąć się tego wyzwania. Chociaż raz do roku, kiedy w kalendarzu pojawia się Tłusty Czwartek, warto uczcić ten dzień domowymi wypiekami.

Czas przygotowania:

powyżej 45 minut

Stopień trudności:

Średnie

filtruj po tagach :

Na słodko Podwieczorek Deser Dla dzieci Mąka Urodziny Mleko Jajko

Składniki

Ciasto

  • 700 g mąki pszennej
  • 350 ml ciepłego mleka
  • 70 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 50 g drożdży świeżych
  • 5 żółtek
  • około 500 g dżemu z róży (lub innego ulubionego)
  • smalec lub olej do smażenia

Lukier

  • 1 białko
  • 250 g cukru pudru Cukier Królewski
  • płatki migdałów do dekoracji

Przygotowanie

1

krok

Wymieszać drożdże, 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru pudru, 50 ml mleka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut. Do przesianej mąki dodać cukier puder, wyrośnięty zaczyn, mleko i żółtka. Zagnieść ciasto. Następnie dodać roztopione masło. Wyrabiać ciasto około 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 60 minut.

2

krok

Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki ciasta, nadziewać dżemem i formować pączki. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Następnie smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor, z dwóch stron.

3

krok

Białko i cukier puder wymieszać. Ciepłe pączki zanurzać w lukrze, wierzch posypać migdałami w płatkach.

Składniki

Ciasto

  • 700 g mąki pszennej
  • 350 ml ciepłego mleka
  • 70 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 50 g drożdży świeżych
  • 5 żółtek
  • około 500 g dżemu z róży (lub innego ulubionego)
  • smalec lub olej do smażenia

Lukier

  • 1 białko
  • 250 g cukru pudru Cukier Królewski
  • płatki migdałów do dekoracji

Smacznego !

Opublikowano 26.01.2021

Drukuj przepis

Podobne przepisy

Kopytka dyniowe z cynamonem

Biało-czerwone galaretki

Lemoniady na lato

Kompoty owocowe