Blogerka poleca
Markizy z amaretto i pomarańczą
Macie gotowe menu na Sylwestra? Nawet jeśli wszystko dopięliście już na ostatni guzik, na pewno znajdzie się jeszcze miejsce na pyszne, maślano-migdałowe ciasteczka z amaretto i pomarańczą. Ich wykonanie jest dziecinnie proste, a większość czasu przygotowania zajmują chłodzenie i pieczenie, więc w przerwie między kolejnymi etapami zdążycie przygotować kilka innych przekąsek dla gości. Najlepsze są na drugi dzień - gdy już nieco zmiękną pod wpływem kremu, po prostu rozpływają się w ustach…
Czas przygotowania:
powyżej 45 minut
Stopień trudności:
Łatwe
Składniki
Ciasteczka (25 szt. markiz):
- 100 g cukru pudru Cukier Królewski
- 240 g mąki tortowej extra Basia
- 240 g miękkiego masła
- 15 ml likieru amaretto
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- 75 g migdałów
Nadzienie:
- 25 g cukru pudru Cukier Królewski
- 250 g serka mascarpone
- 30 ml soku z pomarańczy
Dekoracja:
- cukier gruba rafinada Cukier Królewski
- 1 jajko
- 15 ml wody
Przygotowanie
1
krok
Masło ubijamy z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy likier, skórkę z pomarańczy, ekstrakt i sól.

2
krok
Całość mieszamy. Migdały mielimy wraz z małą porcją mąki w malakserze lub młynku do kawy, dodajemy do masy i zagniatamy ciasto. Formujemy je w kulę, owijamy folią i spłaszczamy, chowamy do zamrażalnika na 20 minut.

3
krok
Po upływie tego czasu na stolnicy podsypanej mąką wałkujemy ciasto na grubość ok. 3 mm, wycinamy spody i wierzchy markiz. Górne warstwy smarujemy jajkiem roztrzepanym z wodą, obsypujemy rafinadą. Pieczemy w 180°C przez 10-12 min., studzimy na kratce. Serek mascarpone ubijamy z cukrem pudrem, mieszamy z sokiem pomarańczowym. Przekładamy nadzienie do rękawa cukierniczego, wyciskamy na spody markiz. Sklejamy ciasteczka.

Składniki
Ciasteczka (25 szt. markiz):
- 100 g cukru pudru Cukier Królewski
- 240 g mąki tortowej extra Basia
- 240 g miękkiego masła
- 15 ml likieru amaretto
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- 75 g migdałów
Nadzienie:
- 25 g cukru pudru Cukier Królewski
- 250 g serka mascarpone
- 30 ml soku z pomarańczy
Dekoracja:
- cukier gruba rafinada Cukier Królewski
- 1 jajko
- 15 ml wody
Smacznego !
Tradycyjna karpatka
Tarta orzechowa z lemon curd
Nalewka świąteczna
Kruche rogaliki z konfiturą z żurawiny