Lukier Królewski

Lukier Królewski

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 15 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Wielkanoc, Dzień Dziecka, Boże Narodzenie

Każdy wie, że pierniczki to obowiązkowy punkt Świąt. Ale pierniczki bez lukru? Tak nie może być! Poznaj najlepszy przepis na królewski lukier!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Lukier

  • 1 duże białko jaja w temperaturze pokojowej
  • 180 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 3-4 krople soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE

1.

Lukier królewski przygotowujemy w mikserze używając końcówki do ucierania (nie końcówki do ubijania białek). Do misy wlewamy białko i na małych obrotach delikatnie je podbijamy (tak by powstała lekka pianka).

Krok  2
2.

Dodajemy puder i sok z cytryny i na małych obrotach ucieramy lukier ok. 10-12 min. Po tym czasie zwiększamy obroty i ucieramy jeszcze kilka minut, aż do otrzymania pięknego śnieżnobiałego koloru i konsystencji przypominającej gęsty klej. Lukier od razu nadaje się do dekorowania.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się