Blogerka poleca
Kruche rogaliki z konfiturą z żurawiny
Wczesnojesienne bogactwo świeżych owoców powoli się kończy, pozostają nam do dyspozycji jabłka i gruszki, ale pojawiła się także żurawina. Bogata w witaminę C jest świetnym produktem, nie tylko jako dodatek do herbatek, można z niej bowiem przyrządzić pyszną konfiturę. A ta rewelacyjnie sprawdzi się do domowych wypieków, np. pysznych, kruchych rogalików.
Czas przygotowania:
powyżej 45 minut
Stopień trudności:
Łatwe
Składniki
Rogaliki:
- 600 g mąki
- 250 g masła
- 80 g mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 30 g cukru pudru Cukier Królewski
- 2 jajka
- szczypta soli
- około 70 g cukru perlistego Cukier Królewski
- żółtko + 1 łyżka mleka do posmarowania rogalików
Konfitura:
- 1 kg świeżej żurawiny
- 600 g cukru białego Cukier Królewski
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
- 200 ml wody
Przygotowanie
1
krok
Wodę i cukier przygotowane na konfiturę zagotować. Gdy powstanie wrzący syrop, dodać umytą żurawinę. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie całość ponownie zagotować i podgrzewać na wolnym ogniu przez 20 minut. Ponownie zdjąć z ognia, ponownie odstawić na 12 godzin. Po tym czasie dodać sok z cytryny i skórkę z niej otartą, konfiturę gotować jeszcze 30 minut. Gorącą przełożyć do wyparzonych słoiczków, szczelnie zamknąć.

2
krok
Mąkę przesiać na blat, dodać do niej cukier puder i sól, wymieszać. Drożdże rozpuścić w zimnym mleku, dodać do mąki wraz z posiekanym w drobną kostkę zimnym masłem. Wbić jajka i zagnieść ciasto (jeśli jest zbyt twarde dodać nieco więcej mleka). Owinąć folią i włożyć do lodówki na 2 godziny.

3
krok
Ciasto podzielić na trzy części, każdą rozwałkować na placek. Posmarować konfiturą. Pociąć na trójkąty, które zwinąć w rogaliki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i obficie posypać cukrem perlistym. Piec w temp. 190°C przez około 20 minut, na złoty kolor.

Składniki
Rogaliki:
- 600 g mąki
- 250 g masła
- 80 g mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 30 g cukru pudru Cukier Królewski
- 2 jajka
- szczypta soli
- około 70 g cukru perlistego Cukier Królewski
- żółtko + 1 łyżka mleka do posmarowania rogalików
Konfitura:
- 1 kg świeżej żurawiny
- 600 g cukru białego Cukier Królewski
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
- 200 ml wody
Smacznego !
Pudding chia
Wielkanocne koszyczki babkowo-cytrynowe
Zielone serniczki z herbatą matcha i truskawkami
Mus owocowy