Blogerka poleca
Deserki z karmelizowanymi gruszkami
Spróbuj słodkiego przepisu na deserki z karmelizowanymi gruszkami i daj się otulić magii jesieni. Połącz smak wyrazistych przypraw i zaczaruj niespodziewanych gości.
Czas przygotowania:
do 30 minut
Stopień trudności:
Łatwe
Składniki
Deserki:
- 2 twarde gruszki
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego Cukier Królewski
- płaska łyżeczka mielonego kardamonu
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki 30%
- laska wanilii
- 1 łyżka cukru pudru
- 250 g ciasteczek cantuccini
- duża filiżanka ostudzonej kawy espresso
Do dekoracji:
- mięta
- migdały
Przygotowanie
1
krok
Gruszki umyj, obierz i wydrąż gniazda, pokrój na ósemki.
2
krok
Na patelni rozpuść miód i cukier. Dodaj ósemki gruszek i oprósz kardamonem. Smaż na średnim ogniu, tak aby z cukru i miodu powstał karmel. Przewróć gruszki na drugą stronę i smaż do momentu, aż będą miały złoty kolor, a karmel ładnie je oblepi. Odstaw i ostudź.
3
krok
Do misy wlej śmietankę i ubij na średnich obrotach na pół-sztywno. Dodaj puder, serek mascarpone i ziarenka wanilii. Miksuj na małych obrotach na ładny gęsty krem.
4
krok
Ciasteczka zanurzaj w kawie i układaj deserki warstwami: - na dno ciasteczka, następnie warstwa kremu, gruszka , ciasteczka , krem, gruszka. Udekoruj migdałami i listkami mięty.

Składniki
Deserki:
- 2 twarde gruszki
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego Cukier Królewski
- płaska łyżeczka mielonego kardamonu
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki 30%
- laska wanilii
- 1 łyżka cukru pudru
- 250 g ciasteczek cantuccini
- duża filiżanka ostudzonej kawy espresso
Do dekoracji:
- mięta
- migdały
Smacznego !
Chocolate con churros - hiszpańskie pączki z sosem czekoladowym
Sernikowa tarta dyniowa pod bezową pianką
Dyniowe ciasteczka z orzechami, rodzynkami i żurawiną
Sernik na zimno z owocami