Blogerka poleca
Dżem malinowy z miętą i sokiem z limonki
Lato w pełni, więc korzystamy z jego obfitości w postaci świeżych owoców. Warto jednak pomyśleć o tym, jak zachować letnie owoce na okres jesienno-zimowy i na przykład zamknąć je w słoiczku w postaci dżemu czy konfitury. Jeśli chodzi o maliny, świetnym połączeniem może być dodatek mięty i limonki, który urozmaici smak przetworów.
Czas przygotowania:
do 30 minut
Stopień trudności:
Łatwe
Składniki
- 800 g malin
- 150 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
- 1 limonka
- kilka listków mięty
Przygotowanie
1
krok
Maliny myjemy, osuszamy je na papierowym ręczniku.

2
krok
Wsypujemy je do garnuszka, dodajemy cukier po czym gotujemy na niedużym ogniu około 60 minut (lub dłużej, jeśli chcemy uzyskać bardziej gęstą konsystencję).

3
krok
Następnie dodajemy sok wyciśnięty z limonki i posiekane listki mięty, całość zagotowujemy.

4
krok
Tuż po zdjęciu z ognia dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy, po czym stawiamy słoiczki do góry dnem, aby się zawekowały. Gdy ostygną możemy je odwrócić.

Składniki
- 800 g malin
- 150 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
- 1 limonka
- kilka listków mięty
Smacznego !
Szarlotkowe babeczki pod bezą
Owsiane ciasteczka z karmelem, rodzynkami, orzechami i kawałkami czekolady
Pączki z lukrem i migdałami
Sorbet malinowy z kandyzowanym mango