Powrót do listy

Czas przygotowania:

powyżej 45 minut

Stopień trudności:

Łatwe

Tagi:

#KrólewskieiProste Na słodko Deser Podwieczorek Przyjęcie Impreza Urodziny Czekolada Cukier puder

Blogerka poleca

Czekoladowe miseczki z kremem

Cieszą oczy, radują brzuchy – czekoladowe miseczki z przepysznym kremem wjeżdżają na salony. Sprawdź jak je przygotować i ciesz się deserem, który oczaruje wszystkich domowników!

Czas przygotowania:

powyżej 45 minut

Stopień trudności:

Łatwe

filtruj po tagach :

#KrólewskieiProste Na słodko Deser Podwieczorek Przyjęcie Impreza Urodziny Czekolada Cukier puder

Składniki

Miseczki

  • 3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 5 baloników

Krem

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru Cukier Królewski
  • 2 łyżki kajmaku
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • świeże owoce do dekoracji

Przygotowanie

1

krok

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Dodajemy łyżkę oleju i mieszamy do rozpuszczenia. Pozostawiamy do wystudzenia.

2

krok

Następnie dmuchamy małe baloniki, a blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i robimy na nim małe czekoladowe kleksy w sporych odstępach, które będą podstawkami naszych miseczek.

3

krok

Baloniki moczymy mniej więcej na 1/3 wysokości w czekoladzie, układamy na czekoladowych podstawkach. Tak przygotowane miseczki wkładamy do lodówki na minimum 2h, najlepiej na całą noc. Po tym czasie przebijamy baloniki i wyciągamy z miseczek.

4

krok

Schłodzoną śmietankę i mascarpone ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do ubitej masy dodajemy kajmak i masło orzechowe, miksujemy na małych obrotach, tylko do połączenia masy. Tak przygotowana masę wykładamy do naszych miseczek, dekorujemy świeżymi owocami i ulubionymi dodatkami. Deser przechowujemy w lodówce.

Składniki

Miseczki

  • 3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 5 baloników

Krem

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru Cukier Królewski
  • 2 łyżki kajmaku
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • świeże owoce do dekoracji

Smacznego !

Opublikowano 14.04.2021

Drukuj przepis

Podobne przepisy

Brownie z warstwą dyniową

Mus czekoladowy z ricottą i galaretką winno-granatową

Kompoty owocowe

Jeżynowe serniczki z mascarpone