Ciasteczka z masłem orzechowym

Ciasteczka z masłem orzechowym

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Karnawał, Pikniki i grille, Dzień Dziecka, Jesienne wypieki

Nie ma nic lepszego nad pyszne, domowe ciasteczka. Zwłaszcza jeśli lubicie czekoladę i masło orzechowe – to połączenie przypadnie Wam z pewnością do gustu. Nie zwlekajcie i wypróbujcie koniecznie!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 200 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao min. 74%
  • 120 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 40 g mąki pszennej
  • 40 g masła lub oleju kokosowego
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 8-10 łyżek masła orzechowego

PRZYGOTOWANIE

1.

Do garnuszka wkładamy masło lub olej kokosowy i połamaną na kawałki czekoladę, podgrzewamy na wolnym ogniu, aż całkowicie się rozpuści.

2.

Całe jajka wraz z cukrem ubijamy mikserem przez około 10 minut, aż powstanie z nich jasna, puszysta masa. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej proszek do pieczenia, mieszamy.

3.

Do rozpuszczonej czekolady stopniowo dodajemy masę z jajek, miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę, ponownie miksujemy. Masę nakładamy łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekamy około 10-15 minut.

4.

Upieczone i przestudzone ciasteczka składamy po dwa, w środek nakładając po łyżce masła orzechowego.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się