Blogerka poleca
Ciasteczka z masłem orzechowym
Nie ma nic lepszego nad pyszne, domowe ciasteczka. Zwłaszcza jeśli lubicie czekoladę i masło orzechowe - to połączenie przypadnie Wam z pewnością do gustu. Nie zwlekajcie i wypróbujcie koniecznie!
Czas przygotowania:
do 30 minut
Stopień trudności:
Średnie
Składniki
Ciasto:
- 200 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao min. 74%
- 120 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
- 40 g mąki pszennej
- 40 g masła lub oleju kokosowego
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- około 8-10 łyżek masła orzechowego
Przygotowanie
1
krok
Do garnuszka wkładamy masło lub olej kokosowy i połamaną na kawałki czekoladę, podgrzewamy na wolnym ogniu, aż całkowicie się rozpuści.

2
krok
Całe jajka wraz z cukrem ubijamy mikserem przez około 10 minut, aż powstanie z nich jasna, puszysta masa. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej proszek do pieczenia, mieszamy.

3
krok
Do rozpuszczonej czekolady stopniowo dodajemy masę z jajek, miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę, ponownie miksujemy. Masę nakładamy łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekamy około 10-15 minut.

4
krok
Upieczone i przestudzone ciasteczka składamy po dwa, w środek nakładając po łyżce masła orzechowego.

Składniki
Ciasto:
- 200 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao min. 74%
- 120 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
- 40 g mąki pszennej
- 40 g masła lub oleju kokosowego
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- około 8-10 łyżek masła orzechowego
Smacznego !
Chai latté
Crumble jabłkowo-gruszkowe
Ciasteczka dla Świętego Mikołaja
Dżem brzoskwiniowy z wanilią