Blogerka poleca
Ciasteczka miodowo-migdałowe z papają
Słyszeliście o „owocu aniołów”? Papaja dotąd kojarzyła mi się głównie z pewną bardzo charakterystyczną piosenką, okazuje się jednak, że sama ma sporo do powiedzenia w kwestii zarówno smaku, jak i właściwości dobroczynnych dla zdrowia. U mnie zagościła w roli nadzienia do pysznych, słodkich ciasteczek miodowo-migdałowych. Może skusicie się na kilka do herbaty?
Czas przygotowania:
powyżej 45 minut
Stopień trudności:
Łatwe
Składniki
Ciasteczka (ok. 35 par):
- 100 g cukru białego drobnego Cukier Królewski w opakowaniu z zakrętką
- 200 g miodu
- 125 g miękkiego masła
- 100 g mąki migdałowej lub migdałów bez skórek
- 300 g mąki pszennej
Kisiel z papai:
- 35 g cukru pudru Cukier Królewski
- dojrzała papaja
- 20 g mąki ziemniaczanej
Dekoracja:
- 40 g borówek
Przygotowanie
1
krok
Miód ucieramy z masłem i – jeśli nie dysponujemy mąką migdałową, a migdałami blanszowanymi, w słupkach lub w płatkach – połową podanej porcji cukru. Pozostały cukier mielimy wraz z migdałami na mąkę, przesiewamy wraz z mąką pszenną do utartej masy maślanej. Zagniecione ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i spłaszczamy. Chłodzimy przez godzinę w lodówce.

2
krok
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Schłodzone ciasto wałkujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 3 mm. Wycinamy ciasteczka, przed włożeniem ich do piekarnika można je na kilkanaście minut umieścić w lodówce, by lepiej zachowały kształt. Ciastka będą się piekły 10-12 min.

3
krok
Papaję obieramy, usuwamy nasiona i kroimy miąższ na niewielkie kawałki. Zasypujemy cukrem i podgrzewamy, aż owoc zmięknie. Całość blendujemy na gładko, przecieramy przez drobne sito i jeszcze raz podgrzewamy, tym razem dodając mąkę ziemniaczaną. Szybko mieszamy, by uniknąć powstania grudek (jeśli się pojawią, kisiel można znów przecedzić).

4
krok
Na spód ciasteczka nakładamy porcję kisielu, przykrywamy drugim ciasteczkiem. Z wierzchu dekorujemy kropelką kisielu i kilkoma borówkami.

Składniki
Ciasteczka (ok. 35 par):
- 100 g cukru białego drobnego Cukier Królewski w opakowaniu z zakrętką
- 200 g miodu
- 125 g miękkiego masła
- 100 g mąki migdałowej lub migdałów bez skórek
- 300 g mąki pszennej
Kisiel z papai:
- 35 g cukru pudru Cukier Królewski
- dojrzała papaja
- 20 g mąki ziemniaczanej
Dekoracja:
- 40 g borówek
Smacznego !
Czekoladowe babeczki z solonym karmelem
Warstwowy torcik z rabarbarem
Babeczki marchewkowe
Jogurtowy deser z domową garnolą i owocami sezonowymi