Blogerka poleca
Blok czekoladowy
Blok czekoladowy to deser, któremu ciężko się oprzeć. Aksamitna baza kakaowa, w której zanurzone są przepyszne dodatki o różnorodnych teksturach tworzą wspaniale pyszną i kuszącą całość. Naprawdę ciężko poprzestać na jednym kawałku.
Czas przygotowania:
do 30 minut
Stopień trudności:
Łatwe
Składniki
Blok czekoladowy
- 400 g mleka
- 200 g cukru białego drobnego Cukier Królewski
- 200 g masła
- 500 g mleka w proszku
- 60 g kakao
- 1 łyżeczka kardamonu
- szczypta soli
- po 70 g rodzynek, orzechów nerkowca, migdałów, orzechów laskowych, orzechów brazylijskich
- 100 g pianek owocowych
- 100 g płatków kokosa
Przygotowanie
1
krok
Mleko, cukier, sól i masło zagotować. Przesiać do garnka kakao i mleko w proszku, dodać kardamon, wymieszać podgrzewając jeszcze przez 2-3 minuty. Zdjąć z ognia.

2
krok
Do ciepłej masy dodać wszystkie bakalie oraz pokrojone na mniejsze kawałki owocowe pianki, wymieszać.

3
krok
Przełożyć masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wygładzić. Wierzch posypać płatkami kokosa, docisnąć je do powierzchni. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (na około 3 godziny). Następnie pokroić na mniejsze kawałki.

Składniki
Blok czekoladowy
- 400 g mleka
- 200 g cukru białego drobnego Cukier Królewski
- 200 g masła
- 500 g mleka w proszku
- 60 g kakao
- 1 łyżeczka kardamonu
- szczypta soli
- po 70 g rodzynek, orzechów nerkowca, migdałów, orzechów laskowych, orzechów brazylijskich
- 100 g pianek owocowych
- 100 g płatków kokosa
Smacznego !
Lemoniady na lato
Babeczki cytrynowe
Różowy torcik z bezami
Mus owocowy