Batoniki owsiane z malinami

Batoniki owsiane z malinami

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Pikniki i grille, Dzień Dziecka, Jesienne wypieki

Owsiane batoniki domowej roboty to świetny pomysł na zdrową przekąskę, którą z łatwością można ze sobą zabrać wszędzie: do pracy, szkoły lub na plac zabaw. Domowe batoniki owsiane z naszego przepisu są kruche, słodkie, a oprócz tego wypełnione orzechami i malinami. Proste batoniki owsiane stanowią idealną alternatywę dla słodyczy ze sklepu i są od nich o niebo smaczniejsze. Batony owsiane pieczone przygotujecie, wykorzystując zdrowe, naturalne składniki. Jeśli szukacie inspiracji, jak zrobić batony z płatków owsianych, polecamy nasz przepis. Przekonajcie się sami, jakie to proste!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Batoniki owsiane z malinami

  • 200 g masła
  • 150 g orzeszków ziemnych
  • 150 g płatków owsianych
  • 100 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 75 mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 75 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • Szczypta soli
  • 200 g malin

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Masło rozpuścić, lekko ostudzić. Orzeszki ziemne posiekać.

Krok  2
2.

Mąkę pszenną, orkiszową, płatki owsiane, posiekane orzeszki, sodę i szczyptę soli wsypać do miski, wymieszać. Następnie wlać masło, całość wymieszać. Powinna powstać grudkowata masa.

Krok  3
3.

Połowę masy wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyłożyć maliny (najlepiej nieco je rozdrobnić). Przykryć drugą połową masy orzechowo-owsianej, wyrównać, docisnąć.

Krok  4
4.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec około 40 minut (na złoty kolor). Po upieczeniu całkowicie wystudzić. Dopiero całkowicie ostudzone można pokroić na batoniki.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się