Przepis pobrany z: www.cukierkrolewski.pl

Tiramisu szarlotkowe

Czas przygotowania:

powyżej 45 minut

Stopień trudności:

Łatwe

Składniki:

Odwrócony chlebek bananowy

  • 5 bardzo dojrzałych bananów + 2 mniej dojrzałe do dekoracji
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g masła roztopionego
  • 100 g orzechów włoskich posiekanych
  • 100 g czekoladowych łezek lub posiekanej czekolady
  • 100 g cukru trzcinowego Cukier Królewski + około 2 łyżki do dekoracji
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:

KROK 1

5 bananów rozgnieść widelcem.

KROK 2

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem. Do bananów dodać jajka, wymieszać widelcem. Dodać cukier, ponownie wymieszać. Do miski z mąką dodać banany, wlać roztopione i ostudzone masło, wymieszać do połączenia składników. Następnie wsypać orzechy i czekoladowe łezki/czekoladę. Wymieszać.

KROK 3

Dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć pokrojonymi w plasterki bananami. Posypać dwiema łyżkami cukru trzcinowego. Przełożyć ciasto, wygładzić powierzchnię. Piec w temp. 180°C przez około 50 minut. Tuż po wyjęciu z piekarnika przełożyć ciasto na talerzyk odwracając je “do góry nogami”. Można dodatkowo udekorować wierzch cząstkami orzechów.

smacznego!

Przepis pobrany z: www.cukierkrolewski.pl