Składniki:
Odwrócony chlebek bananowy
- 5 bardzo dojrzałych bananów + 2 mniej dojrzałe do dekoracji
- 400 g mąki pszennej
- 200 g masła roztopionego
- 100 g orzechów włoskich posiekanych
- 100 g czekoladowych łezek lub posiekanej czekolady
- 100 g cukru trzcinowego Cukier Królewski + około 2 łyżki do dekoracji
- 3 jajka
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
KROK 1
5 bananów rozgnieść widelcem.
KROK 2
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem. Do bananów dodać jajka, wymieszać widelcem. Dodać cukier, ponownie wymieszać. Do miski z mąką dodać banany, wlać roztopione i ostudzone masło, wymieszać do połączenia składników. Następnie wsypać orzechy i czekoladowe łezki/czekoladę. Wymieszać.
KROK 3
Dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć pokrojonymi w plasterki bananami. Posypać dwiema łyżkami cukru trzcinowego. Przełożyć ciasto, wygładzić powierzchnię. Piec w temp. 180°C przez około 50 minut. Tuż po wyjęciu z piekarnika przełożyć ciasto na talerzyk odwracając je “do góry nogami”. Można dodatkowo udekorować wierzch cząstkami orzechów.
smacznego!