Przepis pobrany z: www.cukierkrolewski.pl

Tiramisu szarlotkowe

Czas przygotowania:

powyżej 45 minut

Stopień trudności:

Łatwe

Składniki:

Syrop brzoskwiniowo-imbirowy (ok. 150ml):

  • 200 g cukru białego drobnego w opakowaniu z zakrętką Cukier Królewski
  • 4 duże brzoskwinie
  • 200 ml wody
  • 3 plasterki imbiru

Czekoladki (ok. 30 szt.):

  • 150 g czekolady deserowej
  • 100g serka mascarpone
  • 100g białej czekolady
  • 100 ml syropu brzoskwiniowo-imbirowego

Przygotowanie:

KROK 1

Brzoskwinie obieramy i kroimy w drobną kostkę. W garnku z grubym dnem zalewamy je wodą, zasypujemy cukrem i dodajemy plasterki imbiru. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na średnim ogniu przez ok. 20 min., często mieszając by brzoskwinie nie przywarły do garnka. Odsączamy owoce z syropu używając sitka z drobnymi oczkami, płyn odstawiamy do ostudzenia, owoce możemy później wykorzystać do ciasta lub naleśników.

KROK 2

Foremkę do czekoladek wkładamy do lodówki. Pokruszoną ciemną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, ustawiając żaroodporną miseczkę nad wrzątkiem tak, by jej dno nie stykało się z lustrem wody. Małym pędzelkiem dokładnie nakładamy czekoladę na ścianki foremki. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do ostygnięcia do chwili, gdy nie będzie już gorąca, ale zachowa płynną formę. Serek mascarpone ubijamy do puszystości przez ok. 2 minuty. Dodajemy czekoladę i 2 łyżki syropu brzoskwiniowo-imbirowego. Dokładnie mieszamy.

KROK 3

Do skorupek czekoladek nakładamy po pół łyżeczki syropu, nadzienie z serka możemy wycisnąć szprycą, rękawem cukierniczym, lub po prostu wyłożyć je łyżeczką. Z wierzchu musi zostać trochę wolnej przestrzeni, którą przy użyciu pędzelka zasłonimy płynną ciemną czekoladą tak, by szczelnie zamknąć czekoladkę. Gotowe czekoladki odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

smacznego!

Przepis pobrany z: www.cukierkrolewski.pl