Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Torcik bezowy z kremem cytrynowym

Czas wykonania Czas wykonania 4 godz
Stopiń trudności Stopień trudności Średni
Ocena Ocena
Torcik bezowy, który w niczym nie przypomina ciężkich, maślanych tortów z cukierni. Krucha z wierzchu i miękka w środku beza, lekki cytrynowy krem ze skórką cytrynową i genialny lemon curd, który, mogę się założyć, będziecie wyjadać palcami z miski podczas przygotowań. Oprócz tego, że torcik wspaniale smakuje, to też równie wspaniale prezentuje się przybrany świeżymi owocami. Pasuje jak ulał do wielkanocnego stołu. Uwaga! Szybko znika!

Składniki

  • Beza:

    Beza:

  • 300 g cukru do wypieków Cukier Królewski

    300 g cukru do wypieków Cukier Królewski

  • 6 białek

    6 białek

  • szczypta soli

    szczypta soli

  • 1 łyżeczka octu winnego

    1 łyżeczka octu winnego

  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

  • Krem cytrynowy:

    Krem cytrynowy:

  • 1 łyżka cukru pudru Cukier Królewski

    1 łyżka cukru pudru Cukier Królewski

  • 250 g serka mascarpone

    250 g serka mascarpone

  • 250 g śmietanki 30 lub 36%

    250 g śmietanki 30 lub 36%

  • 2 łyżki otartej skórki cytrynowej

    2 łyżki otartej skórki cytrynowej

  • sok z ½ cytryny

    sok z ½ cytryny

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • Lemon curd:

    Lemon curd:

  • ½ szklanki cukru do wypieków Cukier Królewski

    ½ szklanki cukru do wypieków Cukier Królewski

  • sok z 1 cytryny

    sok z 1 cytryny

  • 1 jajko + 1 żółtko (pozostałe z bezy)

    1 jajko + 1 żółtko (pozostałe z bezy)

  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

    ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

  • 1 łyżka masła

    1 łyżka masła

  • Do przybrania:

    Do przybrania:

  • owoce  – truskawki, borówki amerykańskie, kiwi

    owoce – truskawki, borówki amerykańskie, kiwi

Przygotowanie

Krok I
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować dwa okręgi o średnicy 20 cm. Odwrócić papier na drugą stronę. Piekarnik nagrzać do 180°C. Białka oddzielić od żółtek. Białka umieścić w dużej misce. Dodać szczyptę soli i ubić mikserem na sztywną pianę. Podczas ubijania stopniowo, po łyżce, dodawać cukier. Pod koniec ubijania dodać ocet i mąkę ziemniaczaną. Ubijać do uzyskania błyszczącej piany. Masę, po połowie, wyłożyć na wcześniej narysowane okręgi. Wstawić do piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 140°C. Suszyć bezę przez 1,5 h (jeśli chcemy, aby beza była bardziej krucha można wydłużyć czas suszenia). Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Beza zacznie w tym momencie przyjemnie pękać.
Krok II
Mascarpone połączyć z otartą skórką cytrynową, sokiem z cytryny, ekstraktem waniliowym i cukrem pudrem. Śmietanę ubić mikserem na sztywno, dodać do mascarpone i delikatnie wmieszać. Wstawić do lodówki.
Krok III
Czas na lemon curd. W metalowej lub żaroodpornej misce połączyć widelcem jajka z cukrem. Dodać sok z cytryny (bez pestek i miąższu) i ekstrakt waniliowy. W garnku mniejszym od miski zagotować wodę. Miskę postawić na garnku, zmniejszyć ogień do średniego. Cały czas mieszać masę widelcem, w międzyczasie dodając masło, do momentu aż zacznie gęstnieć, a konsystencją będzie przypominać gęsty sos. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Krok IV
Całkowicie ostudzone bezy zdjąć z blachy. Jeden blat bezowy ułożyć na talerzu lub paterze. Na bezę ostrożnie wyłożyć cały krem cytrynowy, wyrównać . Na krem wyłożyć około 2/3 lemon curd. Przykryć drugą bezą. Wierzch udekorować pozostałym lemon curd i owocami.
Krok V
Podawać od razu. Beza łatwo chłonie wilgoć, więc nie przechowujemy jej w lodówce.