Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Serniczki mango

Czas wykonania Czas wykonania 2 godz
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Serniki to moje ulubione ciasta. Mogłabym je jeść pod każdą postacią (ostatnio jadłam nawet sernik z ciecierzycą!). Do moich faworytów należą jednak te z owocami. Bo przywołują lato i beztroskie dni. A serniczki mango z dzisiejszego przepisu właśnie takie są - pachnące ciepłą wiosną. W przepisie pokazuję też, jak stworzyć własne pierścienie cukiernicze, ale możecie pominąć ten punkt i upiec serniczki w papierowych papilotkach.

Składniki

  • 3 łyżeczki żelatyny

    3 łyżeczki żelatyny

  • 2 łyżki soku z cytryny

    2 łyżki soku z cytryny

  • 100 g herbatników maślanych

    100 g herbatników maślanych

  • 30 g masła

    30 g masła

  • 500 g twarogu sernikowego

    500 g twarogu sernikowego

  • 100 g cukru drobnego Cukier Królewski

    100 g cukru drobnego Cukier Królewski

  • 1 pełna łyżka mąki pszennej

    1 pełna łyżka mąki pszennej

  • 1 jajko

    1 jajko

  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

    1 łyżeczka aromatu waniliowego

  • 1 dojrzałe mango

    1 dojrzałe mango

Przygotowanie

Krok I
Przygotuj składniki na ciasteczkowy spód. Herbatniki bardzo drobno pokrusz – mają przypominać gruby piasek. Rozpuść masło. Połącz herbatniki z masłem i dokładnie wymieszaj.
Krok II
Przygotuj pierścienie cukiernicze. Jeśli ich nie posiadasz, zrobisz je z łatwością samemu. Pięć kawałków folii aluminiowej złóż wzdłuż na cztery części. Utwórz krążki i podklej je taśmą lub zepnij zszywaczem. W tworzeniu idealnych okręgów pomoże Ci szklanka. Ułóż pierścienie na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Do każdego wsyp po około 2-3 łyżeczki pokruszonych ciasteczek i lekko dociśnij.
Krok III
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Obierz mango i pokrój na kawałki. Zblenduj na gładką masę. W misce połącz na jednolitą masę: twaróg, cukier, mąkę, jajko, aromat waniliowy oraz 3 łyżki puree z mango. Masę sernikową przełóż po 2-3 łyżki do każdego pierścienia. Wstaw do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 120°C. Piecz przez 30-40 minut.
Krok IV
Ostudź całkowicie upieczone serniczki. Zrób galaretkę mango. W garnuszku podgrzej pozostałe purée z mango i sok z cytryny. Żelatynę umieść z kokilce i zalej kilkoma łyżkami wody, odstaw na parę minut. Kiedy żelatyna nasiąknie, rozpuść ją zupełnie, stawiając kokilkę na gorącej płycie kuchennej (nie dopuszczaj do zagotowania żelatyny!). Rozpuszczoną żelatynę przelej do gorącego purée z mango i dokładnie wymieszaj. Przestudź i wyłóż na wierzch serniczków. Wstaw na co najmniej 1 godzinę do lodówki do całkowitego stężenia. Podawaj z kwaśnymi owocami i miętą.