Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Czas na obiad

Pobierz przepis

Naleśniki z jabłkiem

Czas wykonania Czas wykonania 20 min
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Delikatne ciasto kryje nadzienie pełne aromatu letnich sadów. To wszystko dopełnia słodycz karmelu. Obiad, który jest deserem. Deser, który jest obiadem.

Składniki

  • 4 łyżki cukru białego Cukier Królewski

    4 łyżki cukru białego Cukier Królewski

  • cukier puder Cukier Królewski

    cukier puder Cukier Królewski

  • 1 jajko

    1 jajko

  • 10 dag rozpuszczonego masła

    10 dag rozpuszczonego masła

  • 1/4 l letniego mleka

    1/4 l letniego mleka

  • 3 dag drożdży

    3 dag drożdży

  • 50 dag mąki

    50 dag mąki

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

    1/2 łyżeczki cynamonu

  • 4 jabłka

    4 jabłka

Przygotowanie

Etap 1
Przygotuj nadzienie jabłkowo-cynamonowe:
Obierz jabłka, pokrój
w kawałeczki i duś w rondelku z cukrem trzcinowym, cynamonem
i wodą, aż będą bardzo miękkie.
Etap 2
Usmaż naleśniki:
Wymieszaj jajko, sól oraz mąkę. Powoli dodaj mleko, delikatnie wszystko ubijając trzepaczką lub mikserem (używaj wolnych obrotów). Tuż przed smażeniem wymieszaj
z rozpuszczonym
i przestudzonym masłem.
Rozgrzej patelnię, posmaruj cieniutko masłem, wlej łyżkę ciasta naleśnikowego, rozprowadź po całej patelni. Smaż aż rogi naleśnika zaczną odchodzić od patelni. Podrzucając (można użyć łopatki...) przewrócić placek na drugą stronę i smaż jeszcze przez chwilę.
Etap 3
W międzyczasie przygotuj karmel:
Na patelni rozpuść cukier trzcinowy, dodaj sok i rum. Gotuj mieszając do uzyskania jednolitej, dość gęstej masy.
Na usmażone naleśniki nałóż nadzienie jabłkowo-cynamonowe, rozprowadź po powierzchni naleśnika, następnie zwiń i polej karmelem.
Zdobienie naleśnika można też zastąpić wieloma innymi dodatkami - płynną czekoladą lub syropem owocowym.