Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Magdalenki

Czas wykonania Czas wykonania 30 min
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Te delikatne, biszkoptowe ciasteczka, zwane magdalenkami, zawsze kojarzą mi się ze słonecznym, wiosennym popołudniem przy filiżance aromatycznej herbaty. Klasycznie mają kształt muszelek i najczęściej w takich foremkach są wypiekane, ale równie dobrze smakują z małych foremek na babeczki. Koniecznie oprószone cukrem pudrem.

Składniki

  • 100 g cukru do wypieków Cukier Królewski

    100 g cukru do wypieków Cukier Królewski

  • cukier puder w młynku Cukier Królewski

    cukier puder w młynku Cukier Królewski

  • 150 g mąki

    150 g mąki

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 100 g masła

    100 g masła

  • skórka otarta z cytryny

    skórka otarta z cytryny

  • 3 jajka

    3 jajka

Przygotowanie

Etap 1
Masło rozpuścić i ostudzić. Jajka ucierać z cukrem, aż masa podwoi swoją objętość, będzie jasna i puszysta. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, po czym delikatnie, najlepiej drewnianą łyżką, wymieszać z masą jajeczną.
Etap 2
Na koniec dodać stopione i ostudzone masło oraz skórkę cytrynową i wymieszać tak, aby wszystkie składniki połączyły się.
Etap 3
Ciasto nakładać łyżką do wysmarowanych masłem muszelkowych foremek do magdalenek. Piec ok. 12-15 min. do lekkiego zarumienienia w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Etap 4
Ostudzone muszelki posypać cukrem pudrem. Puszyste i delikatne magdalenki smakują najlepiej z aromatyczną popołudniową herbatą.