Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Słodkie dekoracje

Pobierz przepis

Kostki cukru w czekoladzie

Czas wykonania Czas wykonania 10 min
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Uroczy sposób na zamianę zwykłej cukiernicy w obiekt zainteresowania gości. Ozdobione kostki cukru nie tylko poprawią smak kawy, kakao czy mleka, lecz także ucieszą oko. Warto pamiętać, że wszelkie dodatki poza czekoladą również muszą się rozpuszczać, by nic nie przeszkodziło nam w rozkoszowaniu się ulubionym napojem.

Składniki

  • 20 schłodzonych kostek cukru brydż Cukier Królewski

    20 schłodzonych kostek cukru brydż Cukier Królewski

  • 50 g czekolady deserowej

    50 g czekolady deserowej

  • rozpuszczalne posypki (opcjonalnie)

    rozpuszczalne posypki (opcjonalnie)

Przygotowanie

Krok 1
Przygotowujemy kąpiel wodną. Odporne na wysokie temperatury naczynie ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą tak, aby nie dotykało powierzchni wrzątku. Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki i co jakiś czas mieszamy, aż rozpuści się na gładką masę.
Krok 2
Nabieramy na łyżeczkę płynną czekoladę i, trzymając ostrożnie kostkę za krawędzie, maczamy ją do połowy w polewie. Z kostki w tej samej pozycji nad naczyniem z czekoladą ściągamy łyżeczką nadmiar masy, nie dotykając powierzchni cukru, by nie przetrzeć polewy. Ostrożnie odkładamy kostkę na kratkę. Czekolada ma się znaleźć na wierzchu. Od razu dekorujemy ją posypką i zostawiamy do ostudzenia na przynajmniej pół godziny.