Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Owocowe przysmaki

Pobierz przepis

Jabłko w karmelu

Czas wykonania Czas wykonania 15 min
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Rajski deser wart grzechu. Soczyste jabłko w karmelowej otoczce najeżonej orzechami. Uciecha dla najmłodszych oraz dla dorosłych fanów słodyczy.

Składniki

  • 4 łyżki cukru trzcinowego Cukier Królewski

    4 łyżki cukru trzcinowego Cukier Królewski

  • 1 małe jabłko

    1 małe jabłko

  • 2 łyżki soku z cytryny

    2 łyżki soku z cytryny

  • 3 łyżki wody

    3 łyżki wody

  • kruszone orzechy lub migdały

    kruszone orzechy lub migdały

Przygotowanie

Etap 1
Przygotuj i obierz ze skórki jabłko, a następnie skrop wodą z dodatkiem soku z cytryny (dzięki temu nie ściemnieje).
Etap 2
Przygotuj karmel.
Wsyp cukier trzcinowy na patelnię, ostrożnie podgrzewaj aż się rozpuści. Uważaj aby nie przypalić. Zdejmij karmel z ognia tuż przed tym zanim osiągnie jasno złoty kolor.
Etap 3
Oblewaj jabłko karmelem delikatnie z góry, aż zostanie w całości pokryte. Poczekaj aż karmel zastygnie.
Do przyzdobienia możesz użyć krusznych migdałów lub orzechy.