Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Gofry belgijskie

Czas wykonania Czas wykonania 2 godz
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Choć nigdy nie byłam w Belgii, już wiem, jak ona smakuje. A smakuje wyśmienicie! Bowiem gofry z dzisiejszego przepisu pochodzą właśnie stamtąd. Gofry belgijskie są nieco inne niż te, które doskonale znamy. Są cięższe, słodsze i wilgotniejsze, z zewnątrz zaś pokryte niezwykłą, chrupiącą skorupką – karmelizowanym cukrem. Niektórzy nawet sądzą, że to najlepsze gofry jakie jedli. Koniecznie ich spróbujcie!

Składniki

  • 20 g świeżych drożdży

    20 g świeżych drożdży

  • 80 ml ciepłego mleka

    80 ml ciepłego mleka

  • 200 g masła

    200 g masła

  • 3 jajka

    3 jajka

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • 300 g mąki pszennej

    300 g mąki pszennej

  • 150 g cukru perlistego Cukier Królewski

    150 g cukru perlistego Cukier Królewski

Przygotowanie

Krok I
Przygotuj rozczyn. W miseczce pokrusz drożdże. Dodaj kilka łyżek ciepłego (nie: gorącego mleka) i odstaw. Rozpuść w rondelku masło i przestudź.
Krok II
W dużej misce połącz rozpuszczone, ostudzone masło, roztrzepane jajka i ekstrakt waniliowy. Dodaj mąkę i drożdże i zmieszaj wszystkie składniki mikserem. Masa będzie bardzo gęsta. Odstaw na 1,5 godziny do wyrośnięcia – nakryj miskę ściereczką.
Krok III
Kiedy masa podwoi swoją objętość, dodaj do niej cukier perlisty i delikatnie wymieszaj. Rozgrzej gofrownicę (nie używaj dodatkowego tłuszczu). Wykładaj po kopiastej łyżce masy na gofrownicę. Pilnuj piekących się gofrów – karmelizujący się cukier może łatwo się przypalić. Upieczone gofry układaj na kratce. Podawaj z cukrem pudrem Cukier Królewski i owocami.