Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

BROWNIE Z CUKIERKAMI TOFFI

Czas wykonania Czas wykonania 40 min
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Połączenie pysznej, dobrej jakości czekolady i ciągnących się cukierków toffi to strzał w dziesiątkę. Jak na prawdziwe brownie przystało, ciasto jest mokre w środku i skrywa w sobie pyszną niespodziankę. Tuż po wyjęciu z piekarnika, cukierki są jeszcze miękkie. Z czasem toffi cudnie zastyga, co daje jeszcze większą rozkosz w jedzeniu.

Składniki

  • 300g Gorzkiej czekolady

    300g Gorzkiej czekolady

  • 200g masła

    200g masła

  • 4 jajka

    4 jajka

  • Szczypta soli

    Szczypta soli

  • 200g cukru trzcinowego Cukier Królewski

    200g cukru trzcinowego Cukier Królewski

  • 100g mąki pszennej

    100g mąki pszennej

Przygotowanie

Krok I
Całą powierzchnię blaszki smarujemy masłem (możemy też wyłożyć papierem do pieczenia).
Resztę masła rozpuszczamy wraz z czekoladą na małym gazie.
Krok II
Jajka wbijamy do miski, dodajemy szczyptę soli i cukier.
Jajka wraz z cukrem ubijamy na puszystą masę.
Do jajek i cukru dodajemy mąkę, roztrzepujemy lub miksujemy całość.
Do jajek, cukru i mąki malutkim strumieniem wlewamy czekoladę połączoną z masłem.
Krok III
Czekoladową masę łączymy ze sobą, dobrze mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 160 ˚C.
Masę wylewamy na blaszkę.
Na masie układamy cukierki toffi.
Brownie pieczemy 20 minut.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika.