Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Babka z bordowym lukrem

Czas wykonania Czas wykonania 1 godz
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Na długie, jesienne wieczory polecamy na poprawę humoru: babkę z bordowym lukrem. Pulchna i miękka w środku kusi nie tylko smakiem, ale także swym bordowym wyglądem, który zawdzięcza lukrowi z dodatkiem soku z buraka. Jeśli lubicie spojrzeć czasem na świat przez kolorowe okulary - to ciasto z pewnością jest dla Was :-)

Składniki

Przygotowanie

Krok I
Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy mikserem sztywną pianę, do której następnie dodajemy stopniowo cukier biały i ubijamy do rozpuszczenia cukru.
Krok II
Do piany z białek z dodatkiem cukru stopniowo dodajemy żółtka i nadal ubijamy masę mikserem. Następnie do masy jajecznej przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz na przemian, stopniowo wodę i olej. Wszystko delikatnie mieszamy rózgą kuchenną.
Krok III
Brytfankę do babki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Wylewamy do niej ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy ciasto przez około 45 minut (przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem, czy jest już gotowe).
Krok IV
Cukier puder wsypujemy do miseczki, dodajemy sok z buraka, mieszamy aż powstanie nam gładki lukier.
Krok V
Upieczoną i lekko ostudzoną babkę polewamy przygotowanym wcześniej lukrem.